Vloerverwarming

Allround-klimaattechniek heeft ervaren professionele monteurs die alles doen op het gebied van reparatie, storingen en onderhoud van vloerverwarming.
Ook als u een onderhoudscontract voor uw vloerverwarming wilt, kunnen wij u van dienst zijn. Het installeren van vloerverwarming laten wij over aan een gespecialiseerd bedrijf.

 

Wat is vloerverwarming

Vloerverwarming zit in de vloer verwerkt. Er zijn twee systemen voor vloerverwarming: elektrische verwarming en verwarming met warm water.

Elektrische vloerverwarming is niet energiezuinig. Als we het over vloerverwarming hebben, bedoelen we de watervoerende vloerverwarming. Hierbij wordt warm water door buizen in de vloer gepompt.

Vloerverwarming verdeler

Bij het aanleggeHoe een vloerverwarming verdeler plaatsen?n van vloerverwarming kun je kiezen uit een aantal verschillende soorten verdelers, waarbij je twee types kunt onderscheiden: een open vloerverwarming verdeler met ingebouwde pomp en een gesloten met losse warmtepomp. Bij een open systeem maak je gebruik van je Cv-ketel om het water van je vloerverwarming op te warmen, bij een gesloten systeem maak je hiervoor gebruik van een losse waterpomp. Beide verdelers werken anders en hebben hun eigen voor- en nadelen.

Open vloerverwarming verdeler

Bij een open systeem, heb je te maken met een ingebouwde pomp, die ervoor zorgt dat het water circuleert door de buizen van je vloerverwarming. Bij een open verdeler wordt de vloerverwarming opgewarmd met water uit je Cv-systeem, dat wordt gemengd met het water dat door de buizen circuleert.

De werking van een open verdeler

Bij een open verdeler komt het warme water vanuit je Cv-systeem, via een ventiel je vloerverwarming binnen en mengt met het koude water dat al circuleert door de buizen. Door hetzelfde ventiel kan ook een gedeelte van het koude water vanuit de buizen teruggepompt worden naar je Cv-systeem. Hierdoor stijgt dus de temperatuur van het water in de buizen. Het overgebleven koude water kan weer worden gebruikt om het hete water uit je Cv-systeem te koelen.

Gesloten vloerverwarming verdeler

Bij een gesloten systeem wordt meestal gebruik gemaakt van een losse warmtepomp. De vloerverwarming verdeler zonder ingebouwde pomp kan namelijk zelf geen water mengen, voor de opwarming van het water wordt dus de losse waterpomp gebruikt. Die pomp zorgt ervoor dat het water stap voor stap wordt opgewarmd tot een temperatuur van maximaal 45 graden. Dit gebeurt op een energiezuinige manier, omdat de waterpomp geen grote hoeveelheden energie nodig heeft om het water op te warmen.

De beste keuze

Voor welke vloerverwarming verdeler je kiest bepaal je natuurlijk zelf, het is een persoonlijke keuze. Het is wel zo dat je met een aantal zaken rekening moet houden, zoals type woning en CV-ketel. Je kunt je natuurlijk altijd laten adviseren door een expert om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt. Deze expert kan dan meteen de kosten en het energieverbruik voor je berekenen.

Koeling

Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp of stadsverwarming kan op warme dagen soms ook voor koeling worden gebruikt. In plaats van warm wordt koud water door de leidingen gepompt. Het gaat dan wel om topkoeling. Dat betekent dat het systeem de temperatuur in huis een beperkt aantal graden omlaag kan brengen. Voor lagere temperaturen is airconditioning noodzakelijk.