Aanschaffen

WELKE VENTILATIESYSTEMEN ZIJN ER?

NATUURLIJKE VENTILATIE

Bij natuurlijke ventilatie wordt zowel de aan- als afvoer van lucht op natuurlijke wijze geregeld, dat wil zeggen zonder mechanische inregeling. Bijna 7 van de 10 huizen heeft alleen natuurlijke ventilatie in huis. Dit zijn met name oudere huizen gebouwd voor 1975.

De aanvoer van lucht bij natuurlijke ventilatie gaat over het algemeen via roosters in de kozijnen of gevels van de woon- en slaapkamers. De afvoer van lucht gebeurt bij natuurlijke ventilatie met een afvoerkanaal vanuit de keuken en de badkamer, door het dak of de gevel naar buiten. De lucht uit deze vochtige ruimtes verdwijnt door natuurlijke trek.

Het is essentieel dat de ventilatieroosters altijd openstaan. Controleer regelmatig of de roosters nog goed werken en maak ze regelmatig (minimaal 2x per jaar) schoon. Oude ventilatieroosters kunnen vervangen worden door speciaal ontworpen roosters die minder wind, tocht en geluid afgeven. Woon jij in een ouder huis en ontbreken de ventilatieroosters? Zorg dan dat je ventileert door middel van (klep)raampjes.

MECHANISCHE VENTILATIE

Er zijn twee soorten ventilatie: systeem C en systeem D.  Systeem C wordt ook wel mechanische ventilatie genoemd en systeem D balansventilatie.

SYSTEEM C – MECHANISCHE VENTILATIE

 

Met mechanische ventilatie wordt op gecontroleerde wijze, gebruikte binnen lucht afgevoerd. De luchtaanvoer verloopt, via ventilatieroosters in deuren, ramen of schuifpuien. De ventilator zuigt via ventilatiekanalen en roosters lucht uit de keuken, badkamers en het toilet. Woonhuisventilatoren zijn door de bewoner met een driestandenschakelaar te bedienen.

Op deze wijze heeft de bewoner invloed op het meer of minder ventileren in de woning. Met de toevoeging van vraag gestuurde ventilatie wordt op het gebied van comfort een hoog niveau bereikt. Zo ontstaat er een optimale luchtcirculatie van gezonde lucht in de gehele woning.

VOORDELEN VAN SYSTEEM C ZIJN:

 • Er kan ieder moment worden ingegrepen door middel van een standenschakelaar.
 • Vraag gestuurd door middel van sensoren.
 • Neemt weinig plaats in, ideaal voor nieuwbouw en renovatie.
 • Beperkt onderhoud.

  Ducobox incl. vochtsensor

  DucoBox Silent met perilex stekker incl. RF ontvanger + vochtbox sensor
   PRODUCT IN DE UITVERKOOP
   287,62  188,00
  Itho Daalderop CVE-S S CO2 Optima Inside 415 m3/h met randaarde stekker incl. ingebouwde RV vochtsensor en ingebouwde C02 sensor
  Itho Daalderop CVE-S ECO HP High Performance 415 m3/h met perilex stekker incl. vochtsensor + RF ontvanger
   204,95
  Zehnder Stork Comfofan S P ventilator met perilex stekker
  Zehnder Stork Comfofan S P ventilator met perilex stekker
  167,99

SYSTEEM D – BALANSVENTILATIE

De aanvoer en afvoer van lucht is bij balansventilatie volledig mechanisch, hierbij wordt evenveel verse lucht toegevoerd als gebruikte lucht afgevoerd. Voor balansventilatie is een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren nodig wanneer dit centraal geregeld is, bijvoorbeeld bij jou op zolder. Verse lucht wordt toegevoerd in woon- en slaapkamers en gebruikte lucht wordt afgezogen uit keuken, badkamer en toilet. Doordat de luchtstromen mechanisch worden geregeld wordt een continue luchtverversing gegarandeerd.

Bij een decentrale toepassing wordt de ventilatie-unit geplaatst aan de gevel in jouw woon- en/of slaapkamer voor rechtstreekse toevoer en afvoer van lucht. De warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt bij de meeste balansventilatiesystemen gebruikt om de aangetrokken koude buitenlucht op te warmen (door middel van de zogenaamde warmtewisselaar in het systeem). Het ventilatiesysteem verwarmt de aangetrokken buitenlucht en brengt dus lucht op temperatuur in de woonvertrekken. Zodoende wordt bespaard op stookkosten.

In meer luchtdichtere woningen is goede ventilatie van wezenlijk belang. Een goede luchtkwaliteit levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde en prettige leefomgeving voor de bewoners. De toevoeging van warmteterugwinning maakt het bovendien erg energiezuinig.


VOORDELEN VAN SYSTEEM D ZIJN:

 • Continue aanvoer van verse lucht.
 • Continue afvoer van vervuilde lucht.
 • Warmte uit de afvoerlucht wordt overgedragen op de aanvoerlucht.
 • Warmte uit de afvoerlucht wordt in de tegenstroomwisselaar overgedragen aan de verse buitenlucht, waardoor 95% van de warmte wordt behouden.
  WTW Itho Daalderop HRU ECO 350 Laagbouw met perilex stekker
  1,190,99
  WTW Zehnder Stork WHR 950 Luxe RF-Rechts
  WTW Zehnder Stork WHR 950 Basis – Links
  1.991,99
  Brink Renovent Sky 300 Plus (Inclusief bedienmodule Brink Air Control)
  Brink Renovent Sky 150 EU (Inclusief bedienmodule Brink Air Control)
  1.779,55

  De warmterecuperatie voorkomt warmteverliezen en garandeert en lage energiefactuur.

  Wilt u meer informatie over ons aanbod of een advies op maat?
  Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en vrijblijvend verder.